+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

DRUGI KROG LIGE IN MEDNARODNI TURNIR

ponikve1

FOTOGRAFIJEDruštvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je 5. decembra 2014 v prostorih Zavoda Prizma v Ponikvah pripravilo že sedmi tradicionalni mednarodni šahovski turnir. Poleg šahistov ponikve1šestih ekip pokrajinskih društev ZPS sta tekmovali še ekipi iz Zenice in Banje Luke, nastopila pa je tudi ekipa Zavoda Prizma. To je bil hkrati tudi drugi krog šahovske lige pri Zvezi paraplegikov Slovenije. Organizatorji so tokratno tekmovanje posvetili mednarodnem dnevu invalidov in prazniku Občine Dobrepolje, ki ga praznuje 6. decembra. Zato so se šahistke in šahisti potegovali tudi za pokale občine.
Po sodnikovih navodilih se je po pravilih FM-FIDE 39 šahistk in šahistov pomerilo tako za posamične kot ekipne uvrstitve. Hitropotezni turnir so v sedmih krogih odigrali po švicarskem sistemu, ekipni rezultati slovenskih ekip pa so šteli tudi za končne uvrstitve šahovske lige. Igralci so za razmišljanje in poteze imeli na voljo deset, težje gibalno ovirani tetraplegiki pa dvanajst minut.
ponikve2V ekipnem tekmovanju je prvo mesto in zmagovalni pokal občine osvojila domača ekipa DP Ljubljana (15.5.), drugo ekipa Banje Luke (15), tretje ekipa DP Celje (13), četrto ekipa DP Koper (12.5) peto ekipa Prizma (11), šesto ekipa Zenica (10.5), sedmo  ekipa DP Maribor (7.5) osmo ekipa DP Murska Sobota (6.5) in deveto ekipa Novo mesto  (5,5).
V posamični ženski konkurenci je pokal za prvo mesto osvojila Nada Marušić (BL), za drugo Jožica Kerč – DP-CE, za tretje pa Anica Radej DP-NM.
V moški konkurenci šahistov je prvo mesto in pokal brez poraza osvojil najboljši šahist med paraplegiki Edo Planinc (7) DP-LJ, drugi je bil Halid Bajramović (6) ZE, tretji Momčilo Soprenić (5) ZE, četrti Slavko Ivković (5), BL, peti pa Vojko Gašperut (5) KP. Pokale so prejeli tudi najboljši trije šahisti – stanovalci doma – Anton Pirnat, Marjan Pučko in Vinko Klobučarič.
Ob razglasitvi rezultatov je udeležence turnirja nagovoril predsednik društva Gregor Gračner, šahistkam in šahistom čestital za borbeno igro in dosežene rezultate, čestital županu Janezu Pavlinu ob občinskem prazniku in se občini Dobrepolje zahvalil za podporo pri organizaciji zdaj že tradicionalnega novoletnega turnirja. Za gostoljubje in podporo se je zahvalil tudi Zavodu Prizma, zahvalo pa namenil še šahistom iz BiH.
Pokale je za ekipne in posamične uvrstitve podelil župan občine Dobrepolje Janez Pavlin. Med njimi tokrat tudi dva pokala za prijateljsko sodelovanje ekipama šahistov iz Zenice In Banje Luke. Vsi dobitniki priznanj so prejeli tudi različne publikacije občine in DVD ploščo slikarja Toneta Kralja.
Ob razglasitvi rezultatov se je vsem udeležencem turnirja v imenu gostitelja za odlično sodelovanje zahvalila predstavnica zavoda Prizma Alenna Clarain predstavnikom ekip, ki so v Ponikvah prvič tekmovale izročila lične kozolce, ki so jih izdelali gojenci zavoda.
Tudi tokrat so organizacijske niti odlično pripravljenega novoletnega turnirja, oz. II. šahovskega kola bile v rokah Zlatka Bernaška, tekmovanje pa je brez večjih zapletov vodil arbiter Marko Jurič. Turnir sta podprli Občina Dobrepolje in Zveza paraplegikov Slovenije


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd