+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

DZ POTRDIL NOVELO O IZENAČEVANJU MOŽNOSTI INVALIDOV

Poslanke in poslanci so 20. junija 214 s 75 glasovi za in brez glasu proti potrdili novelo zakona o izenačevanju možnosti invalidov. Predlagana novela določa plačilo tehničnih pripomočkov in prilagoditve vozila z vrednotnicami. Upravičenci bi prejeli vrednotnico v višini, v kateri je sofinanciran tehnični pripomoček ali prilagoditev vozila.
Tehnični pripomoček bi lahko kupili pri kateremkoli dobavitelju tehničnih pripomočkov v Sloveniji ali izvedli prilagoditev vozila pri kateremkoli izvajalcu takšne prilagoditve.
Na seji matičnega odbora je bilo sprejeto tudi dopolnilo, da mora biti na vrednotnici poleg vrednosti tehničnega pripomočka ali prilagoditve vozila naveden tudi delež sofinanciranja. Poleg tega se z novelo težko in najtežje gibalno oviranim invalidom omogoča pridobitev izšolanega psa pomočnika.
Sprememba je nujna predvsem zaradi možnosti operativnega izvajanja že sprejetega zakona. Predstavlja pa tudi uresničevanje smernic in ciljev iz Evropske strategije o invalidnosti za obdobje 2010-2020, saj predlagane rešitve temeljijo na človekovih pravicah, preprečevanju diskriminacije, zagotavljanju enakih možnosti ter odstranitvi ovir s poudarkom na zagotavljanju dostopnosti do okolja in informacij – (STA).
Upravičenci zdaj čakamo samo še na jesen, ko bo Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve sprejelo podzakonske akte.


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd