+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

EXSTREMNI POPOTNIK

8. julija 2007 je iz Italije v Slovenijo pripotoval zanimiv svetovni popotnik iz Koreje. To je težko gibalno oviran invalid Chang Hyun Choi, ki svoj električni voziček upravlja z usti.  Vesel in nasmejani fant je s svojim spremstvom najprej prespal v prostorih Društva paraplegikov severne Primorske, naslednji dan pa v Postojni, kjer ga je sprejel župan Jernej Verbič. S svojim spremstvom si je ogledal Postojnsko jamo, nato pa se podal v Ljubljano.
Sprejeli smo ga na Zvezi paraplegikov Slovenije in nastanili v našem nastanitvenem centru. V Ljubljani je Chang Hyun Choia, njegove sopotnike, našega člana in občinskega svetnika Saša Rinka in predstavnike Zveze paraplegikov sprejel župan Zoran Jankovič in se z njimi zadržal v krajšem pogovoru. Svetovnemu popotniku je izrazil dobrodošlico in mu čestital za neverjeten podvig, pogum in namen tako ekstremno naporne poti. Na pot se je namreč odpravil z namenom da opozori na problematiko Južne in Severne Koreje in možnost njune združitve. To je tudi njegova največja želja.
Po sprejemu na Zvezi smo goste popeljali z vzpenjačo še na ljubljanski grad kjer so si ogledali našo prestolnico še iz ptičje perspektive. Reportažo o nenavadnem popotniku je posnela tudi POP-TV.
V naslednjih dneh bo Chang potoval po slovenskih krajih do Katoliškega doma v Tinjah (Tainah) v Avstriji, kjer mu je gostoljubje ponudil rektor Jože Kopainig, nato pa bo pot preko Dunaj nadaljeval do Prage. Popotovanje bo predvidoma konec avgusta 2007 zaključil v Berlinu in tako po 30-tih državah Evrope prevozil okrog 16.800 km. Enainštiridesetletni Choi v enem dnevu naredi približno 80 km, kar je za upravljanje vozička z usti in v različnih vremenskih razmerah, neverjeten napor.
V letu 2001 je že prevozil pot preko Amerike od Los Angelesa do New Yorka in se v svoji vztrajnosti ne misli ustaviti. S svojimi spremljevalci, ki ga spremljajo v najetem vozilu in mu pomagajo pri vseh opravilih, že načrtuje nove poti.
Ekstremni popotnik je že vpisan v Guinnessovo

Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd