+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

INVALIDI, KI SO SPREMENILI SVET

V Srbiji so že tretje leto zapored pripravili razstavo z naslovom – Invalidi, ki so spremenili svet. Razstavo je pripravil Center za lokalno demokracijo v sodelovanju z Ministrstvom za delo, zaposlovanje, vprašanja borcev in socialna vprašanja, veleposlaništvi akreditiranimi v Beogradu in s podporo za medije Color Media Communications. Cilj kulturnega dogodka je ozaveščanje družbene skupnosti in premagovanje predsodkov do invalidov.
Razstava gostuje v petih srbskih mestih – Beogradu, Šabcu, Zrenjaninu, Novem Sadu in Inđiji, Na Kalemegdanu v Beogradu jo je 9. februarja 2022 odprl župan prof. dr. Zoran Radojičić in pripomnil, da fotografije z besedilom o življenju in uspehih invalidov z vsega sveta kažejo na tiste ljudi, ki se zaradi svoje drugačnosti soočajo s stigmo in predsodki. »Kljub temu so uspeli doseči velike uspehe v poklicu in življenju!« je dejal župan. Hkrati verjame, da bo ta razstava pripomogla k temu, da bodo Beograjčani, pa tudi prebivalci mest iz vse Srbije, kjer bo razstava gostovala, pritegnili pozornost do invalidov, da bodo njihovi uspehi, delo in motivacija bolj vidni. Odprtja razstave se je udeležila tudi direktorica Javnega podjetja “Beogradska trdnjava” Marija Kuprešanin. Izrazila je zadovoljstvo, ker je bila tako pomembna razstava postavljena na novi lokaciji na Kalemegdanu. »Verjamem, da se bo ta razstava dotaknila src vseh obiskovalcev, saj majhne stvari spreminjajo svet. Pozivam vse krajane, da odprejo svoja srca tej izjemno pomembni temi,« je dejala direktorica Kuprešanin.
Ker so letošnjo akcijo s predlogi podprla tudi tuja veleposlaništva v Beogradu, je slovensko veleposlaništvo iz Slovenije predstavilo tri slikarje, ki svoja dela ustvarjajo tako, da slikarski čopič zaradi težke gibalne oviranosti držijo z usti. Na razstavi sodelujejo: Željko Vertelj, Benjamin Žnidaršič in Vojko Gašperut, ki so tudi člani Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami.
Na razstavah fotografij z besedilom o življenju in uspehu invalidov iz celega sveta bod obiskovalci po srbskih mestih imeli priložnost spoznati njihove zanimive življenjske in uspešne zgodbe.


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd