+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

KONFERENCA O DOSTOPNOSTI SPLETNIH STRANI

konf

Zavod za založniško dejavnost Beletrina je 27. januarja 2015 v Cankarjevem domu v Ljubljani pripravil konferenco o dostopnosti spletnih strani javne uprave in drugih pomembnih spletišč. Številne udeležence sta nagovorila Martina Vuk ─ državna sekretarka Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Mitja Čander ─ direktor Beletrine.konf
Splet postaja eden ključnih elementov komunikacije in organizacije v življenju vseh ljudi, vendar pa dostop do informacij in storitev prek spletnih strani prav za vse uporabnike ni možen. Določene ranljive skupine se pri uporabi spleta soočajo z mnogimi težavami. To so predvsem gibalno in senzorno ovirane osebe, osebe s težavami v duševnem zdravju, osebe po poškodbi glave in možganov in druge. Upoštevanje njihovih potreb po prilagoditvah pri posredovanju informacij in vizualnem oblikovanju spletnih strani je pomembno, vendar premalo poznano tako med programerji, tekstopisci in oblikovalci spletnih strani kot med naročniki oziroma skrbniki spletnih strani.
Zavod Beletrina je program konference pripravil skupaj s pomembnimi domačimi in tujimi gosti s področja invalidnosti, elektronskih komunikacij, grafičnega oblikovanja in uporabniške izkušnje. Težave dostopnosti in možnost ustreznega reševanja so predstavili prek koristnih in konkretnih informacij.
V prvem sklopu so predstavili nacionalne usmeritve in prizadevanja na tem področju ter evropsko razsežnost reševanja te tematike prek Direktive Evropskega parlamenta in Sveta glede dostopnosti spletnih strani javnega sektorja. Izpostavili so tudi razvoj in uspešnost uveljavljanja WCAG priporočil (Web Content Accessibility Guidelines) po vsem svetu.
V drugem sklopu so predstavili posamezne točke WCAG priporočil in najpogostejše ovire spletnih strani, s katerimi se srečujejo uporabniki. Predstavili so razlago priporočil, ki so nastala kot rezultat raziskovalnega projekta o dostopnosti spletnih strani skupaj s predstavniki posameznih skupin invalidnosti, ki jo je opravila Beletrina v letu 2014.
Posamične teme so predstavili:
Shadi Abou-Zahra (paraplegik), ki deluje v okviru mednarodnega konzorcija W3C (World Wide Web Consortium), z izpostavo na Dunaju. Predstavil je namen in aktivnosti razvoja WCAG priporočil za urejanje dostopnosti spletnih strani ter proces implementacije priporočil v širšem pomenu besede.
Andrej Krajnc (magister znanosti s področja računalništva in informatike) je sodeloval v projektu »Razširimo obzorja kulturnega,« kjer se je preučevala spletna dostopnost slovenskih kulturnih institucij. Govoril je o oceni stanja dostopnih spletnih strani v Sloveniji in dosedanjih izkušnjah pri preučevanju spletne dostopnosti.
Alida Klemenčič, Tone Petrič, Darija Pochyla, Antun Smerdel in Anka Vesel – predstavniki različnih ranljivih skupin so se v projektu usposobili za pregledovanje in ocenjevanje stanja dostopnosti spletnih strani prek WCAG priporočil. Predstavili so svoja videnja pri reševanju tovrstnih težav.
Konferenco so zaključili z okroglo mizo na temo aktiviranja spletne dostopnosti v Sloveniji. Spregovorili so o nacionalnih obvezah in prizadevanjih na področju prilagoditve spletnih strani javne uprave; o stanju in napredku prilagajanja dostopnosti spletnih strani ter primerih dobrih praks; o zakonitostih oblikovanja univerzalno dostopnih spletnih strani; ter o uporabi in razumljivosti uradniškega jezika. Okroglo mizo je vodil Zvezdan Martič.


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd