+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

KULTURNI TEDEN V PACUGU

RAZSTAVA SLIK

FOTOGRAFIJE – 4.DAN 

FOTOGRAFIJE – 3.DAN

FOTOGRAFIJE – 2.DAN 

FOTOGRAFIJE – 1.DAN

DOM PARAPLEGIKOV  – PRIZORIŠČE BOGATE KULTURNO UMETNIŠKE USTVARJALNOSTI  

Na vsakodnevnih likovnih delavnicah, ki sta jih vodila mentorja Raso Causevig in Jože Potokar – Cvrčo, se je od 1. do 6. septembra v različnih tehnikah izpopolnjevalo 28 slikarjev iz slikarske sekcije pri ZPS in drugih likovnih društev. Med njimi tudi 5 teraplegikov, članov mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami.

Po končanih delavnicah pa so štiri večere obogatili z izbranimi kulturnimi dogodki.

Prvi večer so odprli izredno bogato razstavo naših slikarjev. V prostorih doma je na stenah viselo kar 74 najboljših del. Razstavljali so: Vojko Gašperut, Stojan Zafred, Branko Rupnik, Benjamin Žnidaršič, Željko Vertelj, Boris Šter, Zorica Razboršek, Dragica Sušanj, Jožica Ameršek, Angela Medved, Ljudmila Turk, Jani Bevc, Miran Jernejšek, Jože Tomažič, Metod Zakotnik, Radovan Gros in Jože Vodušek. Njihova dela je ocenila umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Nuša Podgornik.

Večer je z »avtorsko glasbo na temo razstavljenih slik« na več inštrumentih popestril odličen virtuoz in glasbenik Lado Jakša. Tako odlične in nenavadne predstavitve nekaterih izbranih del še nismo doživeli. S kitaro je sodelovala slikarka Ljudmila Turk

Za tem je razstavo odprl podžupan piranske občine Alberto Manzin in pripomnil: »Današnja razstava je nekaj posebnega, ker ima drugačne razsežnosti. Nima namena le polepšati naš vsakdan ampak ima dodatno vrednost in priokus posebnega življenjskega truda, volje in moči. Zato lahko občudujemo vašo prizadevnost in neuklonljivo voljo, ker ste uspeli preseči omejitve, ovire in druge težave ter posegli po lepotah življenja«.

Program je povezovala Jasna Tepina, ki se dokaj uspešno vključuje v umetnost slikarstva.

Naslednji večer je slikarje obiskal dramski igralec Boris Kobal. Boris je že po naravi humorist, zato so se še toliko bolj od srca nasmejali njegovemu monologu. Kar debelo uro jih je v primorskem dialektu zabaval z domislicami na račun znanih Slovencev in Slovenk. Požel je velik aplavz. Enotno mnenje vseh poslušalcev pa je: »Bil je čudovit!« Po predstavi so se z njim zadržali še v krajšem pogovoru, Benjamin Žnidaršič pa mu je kot skromno oddolžitev poklonil svojo sliko in knjigo.

V sredo so udeleženci likovne kolonije, njihovi spremljevalci in gostje v večernih urah ponovno imeli pester, zanimiv in seveda nadvse zabaven večer.

Najprej jim je igralec Dare Brezavšček v vlogi NEPTUNA predstavil igrico, ki je sicer namenjena bolj otrokom. Toda vseeno so se vsi gledalci tudi tokrat od srca nasmejali. Morske živali so morale ob omembi njihovega imena plavati (beri letati) okrog svojih stolov in paziti, da se ne bi zmotile. Bilo je veliko zmešnjave in zato seveda tudi smeha.

Nato pa so na sceno stopili naši prijatelji glasbeniki: legendarni pevec Danilo Kocjančič in kitarista Zdenko Cotič ter Matjaž Švagelj, kot posebno presenečenje pa še pevka Anika Horvat. Z lepimi melodijami, ki so zmagovale na MMS, in drugje so pričarale kar nekaj nostalgije. Tudi z njim so se po koncertu zadržali v krajšem pogovoru in obujali spomine na stare čase. Skratka, še en lep in čudovit večer!


Zadnji med kulturno-zabavnimi večeri je bil bolj umetniško obarvan. Nekaj lepih pesmi je ob spremljavi kitarista Marka Čepaka zapela odlična pevka Martina Feri, vmes pa je potekal recital poezije paraplegikov. Poezijo in prozo so nekateri avtorji predstavili sami, druge pa recitatorji NORME 7, Brje. Program je povezovala VLASTA REBEK DOLENC. Ta večer je bil nekako bolj za dušo. Slišali smo res nekaj lepih pesmi naših poetov in življenjske misli pisatelja in pesnika Benjamina Žnidaršiča.

Kulturno umetniško zabavne večere je z obljubo, da se drugo leto ponovno srečamo, zaključil predsednik Zveze Dane Kastelic

Petek in soboto dopoldan so slikarji izkoristil za pospešeno izpopolnjevanje, nato pa si ogledali še piranski extemporo. Nekateri med njimi so na njem potegovali tudi za nagrade.

 

 


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd