+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

MEDNARODNA RAZSTAVA V GALERIJI ČERNE

FOTOGRAFIJE V Galeriji Černe v Novi Gorici so slikarji združenja VDMFK 6. avgusta 2015 odprli že drugo skupinsko razstavo. Razstavljena dela in slikarje, ki pri slikanju zaradi težke gibalne oviranosti slikarski čopič namesto z rokami držijo z usti, je predstavila likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn in med drugim povedala: »Ustvarjalci na področju kulture so tisti, ki opozarjajo, da je treba zaustavljati ta hitri, v materilanost usmerjeni tempo življenja. In »drugačni« umetniki so tisti, ki še posebej vzpostavljajo nov sistem vrednost, ki jim rok uporabe ne preteče, vrednost, ki osmišljajo bivanje in predstavljajo pot k samemu sebi in k sočloveku. Kulturna dobrina namreč postane umetnina, ko se dotakne posameznika. Dotakne na način, ki osmisli posameznikovo življenje in to tako, da skupek zaustavljenih trenutkov postane način življenja. In ko dotik prenese likovnost, estetiko, izraznost in poetiko na posameznika, so kulturne dobrine in z njimi nov način življenja osvojene in posvojene. Danes ta trenutek utripa ter povezuje razstavljavce in gledalce.
Čeprav so pogledi na razstavljena dela morda le hipni, učinkujejo dolgo. Podobe so namreč v spomin zasidrajo z gotovostjo, saj predstavljajo likovno zanimive in prepričljive stvaritve, ki si nedvomno to zaslužijo. Ko se nas dotakne še njihov način ustvarjanja, neomajna volja ustvarjalcev, predanost, trud, ljubezen do likovnega izražanja in sla po novem iskanju življenjskega smisla, ko spoznamo enormno moč, s katero posameznik bije svoj življenjski in ustvarjalni boj, potem so vsa ta dela neizbrisno, trajno prisotna v našem spominu, v nas samih.«
Na tokratni razstavi svoja dela razstavljajo: Dragica, Sušanj Tina, Pavlovič, Vojko Gašperut – Gašper, Benjamin Žnidaršič, Silvo Mehle, Roman Gruntar in Željko Vertelj. Poleg del slovenskih članov Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami so razstavljena tudi dela dveh tujih slikarjev: izraelskega slikarja Itzhaka Adirja in grškega slikarja Eliasa Raftopulosa.
Kulturni dogodek sta obogatila mlada kitarista brata Alen in Anej Potočnik .


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd