+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

MEMORIAL Z MEDNARODNO UDELEŽBO IN DRŽAVNIM PRVENSTVOM

FOTOGRAFIJE Za nami je že 48. tekmovanje v spomin na pionirja slovenskega invalidskega športa prof. Bojana Hrovatina, ki z mednarodno udeležbo dobiva vse večje razsežnosti. Slovenskim atletom, ki so se pomerili na 26. državnem prvenstvu, so se 9. septembra 2017 na Atletskem stadionu v Slovenj Gradcu pridružili tudi atleti iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine Srbije, Črne Gore in Makedonije. Naše največje atletsko tekmovanje je v organizaciji Zveze paraplegikov in Zveze za šport invalidov Slovenije ter pokroviteljstvom Mestne občine Slovenj Gradec odlično pripravilo Društvo paraplegikov Koroške. Nastopilo je 74 atletinj in atletov iz pokrajinski društev Zveze in omenjenih držav. Tokrat ni bilo atletov iz DP Istre in Krasa. Za pravilen in nemoten potek tekmovanja je pod vodstvom Majde Areh Novak skrbelo 18 sodnikov iz Združenja atletskih sodnikov Slovenije.
Po pozdravnih nagovorih  predsednika društva gostiteljev DP Koroške Damjana Hovnika, predstavnika ZŠIS-POK Primoža Jeraliča in predsednika Zveze paraplegikov Slovenije Daneta Kastelica, je uvod v atletske boje naznanila Zdravljica.
Atleti so se najprej pomerili v trobojih (met kopja/kija, diska in suvanje krogle). Športniki paraplegiki so za doseganje boljših rezultatov uporabljali posebne tekmovalne stole, ki so nekoliko višji od vozičkov. Tudi letošnje tekmovanje je potekalo na šestih tekmovališčih hkrati, tekmovalci pa s presedanjem niso izgubljali časa. Menjavali so le orodja. Pri metih so imeli na voljo tri poizkusne mete in tri v konkurenci, sodniki pa so na tekmovalni list vpisali najboljši izmerjen rezultat. Glede na višino poškodbe atleti v trobojih tekmujejo v skupinah F51 – F57, v vožnjah pa v skupinah T51 – T54. Skupine kjer je nastopalo manjše število tekmovalcev so združili v eno skupino.
Po trobojih v metih so atleti nastopili v hitrostnih vožnjah na 100, 200 in 400 metrov s specialnimi vozički, na memorialni vožnji na 100 metrov pa s standardnimi vozički posvečeni prof. Bojanu Hrovatinu in vožnji na 800 metrov, ki jo posvečamo našemu velikemu prijatelju in športnemu novinarju Henriku Übeleisu. Henrik je bil prisoten na vseh naših večjih tekmovanjih, ima pa tudi velike zasluge za promocijo našega športa.
Ekipe držav nekdanje Jugoslavije so pomerile tudi na meddržavnem tekmovanju v četveroboju. Za uvrstitve so šteli najboljši rezultati štirih tekmovalcev iz štirih disciplin: met kopja in diska, suvanje krogle in vožnja na 100 metrov. Največ točk je osvojila ekipa Slovenije (7.854,47), pokal za drugo mesto je osvojila Črna Gora (6.687,414), za tretje pa Srbija (5.988,94). Četrta je bila Makedonija (5.571,57), peta BiH (4.324,52) s tremi tekmovalci, šesta pa Hrvaška (1.664,54) kjer je nastopila samo ena atletinja. Za vnos podatkov in računalniški izračun sta skrbela Marina Hudej in vodja tekmovanja Janez Hudej.
Ob razglasitvi rezultatov se je športnikom za nastope in športno tekmovanje zahvalil vodja športa pri ZPS Gregor Gračner, nagovoril pa jih je tudi župan Mestne občine Slovenj Gradec Andrej Čas. Dobrodošlico je zaželel vsem tekmovalcem, še posebej pa atletom iz držav nekdanje Jugoslavije. Čestital jim je za dosežene rezultate, nato pa s predsednikom Zveze Danetom Kastelicem podelil pokale in medalje.
REZULTATI


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd