+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

OTVORITEV UČNEGA VRTA dr. DERGANCA

Vrt1

Vrt1

FOTOGRAFIJE

Pred Domom paraplegikov v Semiču je bil 20. oktobra velik dogodek, ko so: Občina Semič, Sadjarsko društvo Bela krajina in Zveza paraplegikov Slovenije slovesno odprli UČNI VRT dr. DERGANCA.
V uvodnih besedah je »Projekt dragocenosti sadjarske kulture« predstavila občinska svetovalka za razvoj podeželja in malo gospodarstvo Tatjana Hutar in med drugim poudarila: »Namen projekta je izpostaviti in urediti sadjarske posebnosti v Občini Semič kamor poleg učnega vrta uvrščamo še Grajsko nešpljo, divje sadne vrste v Malikovcu in Polhov nasad na Smuku. Jesenske izobraževalne aktivnosti bodo namenjene dvigu splošne sadjarske kulture in razvoju sadjarstva v Občini Semič.«
Župan Občine Semič Janko Bukovec, ki ima s predsednikom Zveze Danetom Kastelicem največ zaslug, da je bil zajeten projekt tako hitro udejanjen je dodal: »Želel bi ta vrt živi, kajti brez življenja ne bo tistega kar želimo, zato tudi čebele sodijo v ta zaključni sklop. Imamo pester izbor starih sadnih sort iz katerih se lahko marsikaj naučimo. Vesel bom, ko bodo ljudje videli in občudovali naš nasad, saj je to bogastvo in popestritev kraja. Še bolj pa bom vesel, ko se bodo naši učenci v tem vrtu tudi nekaj naučili.«
Dane Kastelic je v nagovori pripomnil: »Ta zamisel se je oblikovala dalj časa in danes je prišel trenutek, ki bo še bolj povezal Zvezo paraplegikov Slovenije z Občino Semič, tukajšnjo Osnovno šolo in institucijami. Bistveno pri tem pa je, da bo ta korak prinesel boljšo kvaliteto življenja našim članom, krajanom in nenazadnje tudi učencem«. Ob tem se je zahvalil vsem, ki so nesebično pomagali in sodelovali pri ureditvi vrata.
Državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Vlasta Vivod pa je ob tem slovesnem dogodku med drugim poudarila: »Odprtje učnega vrta je vsaj iz treh razlogov primer dobre prakse. Najprej zato, ker sta hiša in vrt v celoti vsakomur dostopna, ker se v tej hiši izvajajo posebni socialni programi in pristna povezanost z lokalno skupnostjo. Verjamem, da bo Občina Semič kmalu kandidirala za listino Občina po meri invalidov in jo tudi prejela«.
Uspešno delo na vrtu, veliko sadov in ustvarjalnosti nam je zaželel tudi predsednik NSIOS in državni svetnik Boris Šuštaršič. Za tem so vsi slavnostni govorniki družno odprli Učni vrt in odkrili doprsni kip dr. Viktorja Derganca, ki ga je izdelal Bojan Štine.Vrt2
Slovesno otvoritev je z recitalom odlomka svoje knjige in pesmi obogatil in popestril naš vsestranski kulturni umetnik Benjamin Žnidaršič in mešani pevski zbor Društva upokojencev Semič. Članice Društva kmečkih žen pa so poskrbele za sladke dobrote.
Že od desete ure naprej pa je v našem domu potekal Dan odprtih vrat, kjer se je Zveza s pokrajinskimi društvi predstavila s slikarsko razstavo likovnih umetnikov, demonstriranjem slikanja s čopičem v ustih in ročnimi izdelki članic društev.
Vrt4Več kot 40 prostovoljcev sadjarjev in vinogradnikov iz Bele krajine je prve sadike in trse posadilo 15. aprila 2009 v letošnjem marcu pa še preostale vrste. Zdaj imamo na ograjenem vrtu pravi mali vinograd (100 trsov), več kot 40 vrst avtohtonega sadnega drevja in jagodičevje. Po vrtu je speljana betonirana panoramska potka s počivališči, sredi vrta pa stoji tudi lesen vinski hram. Verjetno pa bomo kmalu dobili še majhen čebelnjak, da bodo marljive opraševalke bolj pri roki.


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd