+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

PREVENTIVNI PREGLED NA NAŠEM DRUŠTVU

Preventivni pregled1 Koper18

Preventivni pregled1 Koper18Društvo paraplegikov Istre in Krasa je 18. oktobra 2018 za svoje člane pripravilo preventivni pregled. V prostorih društva se nas je zbralo kar nekaj članov in svojcev ki so želeli preveriti, če imajo povišan krvni tlak, holesterol ali sladkor v krvi.Preventivni pregled2 Koper18
Prim. Tanja Erjavec dr. med. je naše člane ob pregledu in razgovoru seznanila kako in kje morajo bolj paziti, da previsoke vsebnosti znižajo in tako zmanjšajo ogroženost svojega zdravja. Nato pa sta zdravnica in VMS Branka Vipavec na dveh aparaturah opravila meritve. 
ŽIVETI ZDRAVO TUDI Z OKVARO HRBTENJAČE
Prim. Tatjana Erjavec, dr. med. spec. int. med
Načela zdravega življenjskega sloga poznamo. Uravnotežena prehrana s primerno telesno težo, redna telesna aktivnost, življenje brez kajenja in zmerno pitje alkoholnih pijač.
Po dveh letih smo ta načela ponovili v prostorih Društva paraplegikov Istre in Krasa. V čudovitem, sončnem vremenu smo se pogovarjali o dejavnikih tveganja za srčno žilna obolenja. Še normalne vrednosti krvnega tlaka so do 140/90mmHg. Osebe z okvaro hrbtenjače na nivoju vratu imajo običajno nižji krvni tlak. Ker smo meritve izvajali popoldan, torej ne na tešče, so vse vrednosti krvnega sladkorja nad 11 mmol/l pomenile sladkorno bolezen, vse vrednosti holesterola preko 6 mmol/l pa dejstvo, da je potrebno narediti kontrolo holesterola. Učili smo se meriti srčni utrip. Pravilno bitje srca je enakomerno, s frekvenco med 60 in 100 utripov/minuto. Pri tetraplegikih je srčni utrip v mirovanju običajno nižji. Popolnoma nereden ritem srca lahko pomeni najpogostejšo motnjo ritma – fibrilacijo, ki je v tesni povezavi z nastankom možganske kapi.
Meritev je je udeležilo 27 članov. Štirje izmed njih se že zdravijo z zdravili zaradi povišanega tlaka, trije prejemajo zdravila za sladkorno bolezen, štirje zaradi povišanega holesterola. Celokupna vrednost holesterola je bila povišana pri 3 osebah. Odkrili smo člana, ki je imel povišan krvni sladkor na vrednost možne sladkorne bolezni. Ostala dva, ki sta imela visoke vrednosti, sta se že zdravila. Petim članom smo priporočali kontrole krvnega tlaka zaradi visokih vrednosti preko 165/90 mmHg. Štirje se niso zdravili z zdravili. »Ulov« tokratnih meritev je bila ena oseba z verjetno sladkorno boleznijo in štirje možni hipertoniki. Če bodo upoštevali naša priporočila o dietni prehrani, merili krvni tlak in se morda tudi pričeli zdraviti z zdravili, je namen preventivnih meritev dejavnikov tveganja za srčno žilna obolenja prav gotovo dosežen.


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd