+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

RAZSTAVA – BLEJSKO JEZERO & SLOVENSKA MESTA

salus1

FOTOGRAFIJESlikarke in slikarji, člani Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami, so se 15. januarja 2015 ponovno zbrali v avli družbe SALUS v Ljubljani in odprli skupinsko likovno razstavo. salus1Razstavo je pripravila Založba UNSU, poimenovali pa so jo »Blejsko jezero in slovenska mesta.«
Absolvent umetnostne zgodovine Jaka Racman je predstavil avtorje in ocenil njihova dela. O razstavi je povedal: »Skupinska razstava – Blejsko jezero & Slovenska mesta je poenotena s konceptom tematske osredinjenosti na veduto. Torej na samosvojo ikonografsko zvrst, ki v slikarstvu in grafiki predstavlja razgleden, a stvaren in tudi v perspektivi zvest posnetek mesta ali pokrajine. Vendar so pokrajine, ki so jih avtorji ovekovečili, pogosto tudi vsebinsko povedno pomenljive v smislu odstiranja mozaika njihovih življenj. Vedute mest, na katera jih veže neizrekljivo tiha moč spomina, se v očeh obiskovalca razstave (v prenesenem pomenu) lahko spreminjajo v portrete, pejsaže … in nazaj.
Poleg slik, ki nam nudijo prelet pomembnih, lepih krajev in obenem osebnih, občutenih pogledov nanje, je na razstavi ravno Blejsko jezero skupni imenovalec vseh sodelujočih avtorjev. Ta starodavni simbol slovenstva, ki ga že France Prešeren v Krstu pri Savici imenuje »podoba raja«, je vselej enak in vedno samosvoj … neskončno star in vedno znova nov. salus2
Vsak izmed avtorjev nam v svojem blejskem jezeru najbolj razkriva sebe. Ravno pri skupnem motivu, ki nam je tudi vsem poznan in prepoznaven, lahko še bolj spoznamo raznolikost predstavljenih avtorjev ter odkrivamo – bodisi tehnične ali formalne pristope in odtenke vsebinske povednosti. V podobah blejskega jezera s kuliserijo mogočne in večne veličine narave, ki se nam odkriva ob vsakem pogledu, odsevajo v bogato slovensko tradicijo vpete romantično sanjave podobe nenasitno idiličnih pogledov na blejski otok. Na  eno najslavnejših posebnosti Slovenije.”
Slikarjem in ljubiteljem tovrstne likovne umetnosti je v imenu družbe dobrodošlico zaželel direktor družbe SALUS mag. Miha Lavrič, ki je pripomnil, da se v avli njihove družbe vsakič unikatno obogateni srečujemo že šestič. »S tem ste slikarji postali del nas, mi pa del vas. S svojimi umetniškimi slikami in s poročili o življenju, ki presega omejitve in širi optimizem, nam dodajate poseben in dragocen pečat!« je med drugim poudaril, nato pa tudi uradno odprl razstavo.
V avli Salusa so na stenah razstavljena dela Vojka Gašperuta – Gašperja, Benjamina Žnidaršiča, Silva Mehleta, Željka Vertlja, Romana Gruntarja, Dragice Sušanj, Martine Pavlovič, Nevenke Gorjan (slikajo z usti) ter Angele Medved , Neje Zrimšek Žiger in Erika Pibernika, ki slikajo z nogami.
Povemo naj, da ima Zveza paraplegikov Slovenije kar sedem slikarjev, ki slikajo z usti in so člani VDMFK. Dva sta polnopravna člana, eden je pridruženi član, štirje pa so štipendisti tega elitnega združenja.
Razstava bo odprta do 9. marca, lep kulturni večer pa je popestril Duo pianissimo. (Foto – Marjan Lešnik)


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd