+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

RAZSTAVA FRANCA AVBERŠKA NA NAŠEM DRUŠTVU

Na društvu DPIK smo odprli razstavo Francu Avberšku v spomin

Na stenah naših prostorov od 25. oktobra 2022 dalje visijo nova umetniška sporočila umetnika in slikarja z ustmi Franca Avberška.

Ne gre za običajno likovno razstavo. Gre za predstavitev ustvarjalca del, Franca Avberška, iz Velenja, naslikana z usti in njegove zgodbe s posebno sporočilnostjo.
Avtor slik je bil uspešen gospodarstvenik, politik, predan planinec, lovec, humanitarec, ljubiteljski kipar in ljubeč družinski mož, oče in dedi. Zaradi na videz nedolžnega padca z domače češnje je postal tetraplegik, ki je bil paraliziran od vratu navzdol, a z jasnimi mislimi in neverjetno voljo do življenja. A je že v prvem letu težke rehabilitacije odkril, da se z umetnostjo lahko ukvarja tudi v tako težkem stanju. S pomočjo ženine asistence je začel slikati z usti in že v prvem letu postal član združenja UNSU ter štipendist in član VDMFK, svetovnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami. V omejenem obsegu, ki ga je dopuščalo obdobje korone, je delal tudi pod usmeritvami in motivi priznanega akademskega slikarja Gregorja Pratnekerja.
Francu Avberšku se je odprl nov svet, dobil je nov motiv, da je lahko v krogu vseh živel, kar se da ustvarjalno in polno življenje. Če so v njegovih delih pred nesrečo prevladovali rudarski motivi kiparjenja v lesu, so bila pri risanju z usti njegov pogosti motiv drevesa. Rad je rekel, da tako kot on sam živijo povsem na mestu, a kljub temu neprestano rastejo. Vsemu navkljub je še vedno znal in zmogel naslikati sončne motive življenja in narave okoli sebe, tudi kritično, kjer je bilo treba. Franci je bil vesel, da je svoja dela že v času korone lahko pokazal someščanom, s katerimi je tako rad živel. Ne na klasičen način, ampak opremljena s poezijo, ki jo je imel tako rad.
Razstavljal ni zaradi sebe, ampak da bi vse okoli sebe, zdrave in manj zdrave, spodbudil, da ne obupajo.
Ker je tudi v tako težkem stanju, kot je bilo njegovo, mogoče vztrajati in se življenja veseliti in prebiti meje nemogočega. Žal ga je kruta usoda zopet zaustavila, in to za vedno.


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd