+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

SLIKARSKO KIPARSKA DELAVNICA NA VELIKEM OBRHU

FOTOGRAFIJE

obrh2014-1Na izviru Veliki Obrh v Loški dolini so od 18. do 21. julija 2014 likovniki ustvarjali v obrh2014-2slikarstvu, kiparstvu in glini. Organizatorja likovne delavnice Zavod ARS VIVA in Društvo paraplegikov Istre in Krasa sta na izobraževalno delavnico pritegnila poleg otrok in invalidov tudi druge ustvarjalce iz štirih držav s ciljem medsebojnega povezovanja, izmenjave znanj na področju likovne umetnosti in druženju. Letos že peta delavnica je imela naslov »Soočanje s kulturo invalidov«.

Že prvi dan smo odprli mednarodno razstavo prinešenih del in s kulturnim programom obeleželi začetek likovnega srečanja. O razstavi je spregovorila umetnostna zgodovinarka Polona Škodič. V kulturnem programu sta nastopila Peter in Žiga Smrdelj, ki sta priletela z mednarodnega srečanja glasbenikov iz italijanske Ancone in pričarala prisotnim čudovit glasbeni dogodek. Razstavo je odprl župan Občine Loška dolina Janez Komidar. Vse sodelujoče pa je pozdravil direktor zavoda ARS VIVA Benjamin Žnidaršič in vodja kulturne dejavnosti pri Društvu paraplegikov Istre in Krasa.

obrh2014-3obrh2014-4Letos je na njej v štirih dneh sodelovalo 22 slikarjev iz štirih držav, 15 otrok, 6 invalidov in mnogo ljubiteljev vizualne umetnosti. Med njimi tudi mnogimi iz tujine. Tokratna tema je bila bolj splošna oziroma posvečena povezavi človeka z naravo, pa tudi medsebojnemu sodelovanju med ljudmi predvsem invalidi.

Tudi letos je na mednarodni likovni koloniji na izviru Obrh nastalo veliko likovnih del. Te so ob koncu kolonije predstavili javnosti, tako da so domačini in drugi obiskovalci lahko videli, kaj so številni sodelujoči umetniki ustvarjali.

Na izviru Veliki Obrh smo opozorili na ustvarjalno govorico invalidov tako na likovnem in literarnem področju. S kulturo invalidov smo soočili vse mimoidoče in povabljene osnovnošolce, ki jih na turistični točki izvira ni bilo malo. Z delavnico gline, slikanja mladine z usti in slikanja invalidov v različnih tehnikah na prostem, smo tudi mimoidoče spodbuditi k ustvarjanju. Otrokom pa smo ponudili možnost likovno ustvarjati na različnih področjih. Obiskal nas je predsednik Društva tjelesnih invalida iz Zagreba Milan Ožegović.

 

Delavnico so podprli: Občina Loška dolina, JSKD RS in drugi. Mentorja za slikarstvo: Rasso Causevig in Jože Potokar. Mentorja za glino in kiparstvo: Tatjana in Boštjan Dobovšek. Mentor za fotografijo Tomaž Penko.


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd