+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

SLOVENIJA IMA TRI PARAOLIMPIJSKE KOLAJNE – ENO SREBRNO IN DVE BRONASTI

V petem tekmovalnem dnevu je tretjo paraolimpijsko odličje za Slovenijo priboril naš atlet Jože Flere. V metu diska je osvojil srebrno kolajno, do zlata pa mu je zmanjkalo le nekaj centimetrov.
thumb_disk-flere.jpg
Pred njim je bron v streljanju z zračno puško osvojil naš strelec Franc Pinter – Ančo in tako k trem srebrnim kolajnam iz prejšnjih iger dodal še četrto paraolimpijsko odličje.thumb_pinter-bron.jpg

Prvo paraolimpijsko kolajno je v Pekingu osvojila  naša namiznoteniška igralka Mateja Pintar. Osvojila je bronasto kolajno med posameznicami v kategoriji 3. V tekmi za tretje mesto je Pintarjeva  (v Atenah je bila v tej konkurenci zlata), brez težav s 3:0 (7, 10, 3) premagala Italijanko Michelo Brunelli. Zlato je osvojila Kitajka Li Qian, ki je v polfinalu s 3:1 izločila prav Pintarjevo. Domača igralka je v boju za zlato s 3:0 ugnala Slovakinjo Aleno Kanovo.

thumb_pintar-p.jpg
XIII. paraolimpijske igre so se z veličastno otvoritvijo zažele 6.septembra 2008. Kitajska prestolnica je po dobrih štirinajstih dneh še enkrat zažarela v olimpijskem in športnem duhu. Na stadionu Ptičje gnezdo so namreč paraolimpijskim športnikom in drugim udeležencem pripravili podoben spektakel kot na OI na začetku avgusta.
Na stadion je vkorakalo 148 reprezentanc, med njimi kot 123. tudi slovenska. Slovenski zastavonoša na slavnostnem odprtju je bil naš odlični strelec Franc Pinter (DP severne Štajerske), za katerega so igre v Pekingu že pete v karieri. Z zadnjih treh pa se je vselej vrnil s srebrno kolajno. Seveda je najbolj viharen sprejem razprodanega stadiona doživela tudi najbolj številna ekipa gostiteljev. Kitajska tudi na paraolimpijskih igrah pričakuje največ kolajn.
Prireditelji so ob odprtju tematsko obarvali tudi umetniški program. Tako so prostor na osrednjem odru, ki je z okroglo obliko predstavljal Zemljo, namenili “popotovanju po prostoru” slepega pevca, gluhih plesalk (svoj program so odplesale s pomočjo znakovne govorice svojih učiteljev), slepega pianista ter invalidne baletke.
thumb_poi-4.jpg
Zastavonoša – naš strelec Franc Pinter – foto Bobo

Udeležence je pozdravil predsednik Mednarodnega paraolimpijskega komiteja (IPC) Philip Craven, igre pa uradno odprl kitajski predsednik Hu Jintao.
Povsem enak kot na OI je bil tudi prihod paraolimpijske zastave s simbolom IPC (na belem polju so narisane tri krivulje v rdeči, modri in zeleni barvi, ki simbolizirajo misel, duha in telo), ki so jo dvignili na drog ob kitajsko. Sledili sta še prisegi v imenu športnikov in sodnikov za poštene boje in spoštovanje pravil športnih tekmovanj. In doslej največje in najbolj spektakularne paraolimpijske igre so se lahko začele.
Med njim se bo v treh panogah pomerilo tudi devet športnikov članov Zveze paraplegikov Slovenije.


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd