+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

SPREJEM INVALIDOV V PREDSEDNIŠKI PALAČI

preds inv2017

Ob 25. mednarodnem dnevu invalidov so predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsednik Državnega zbora RS dr. Milan Brglez in predsednik Vlade RS dr. MiroCerar 4. decembra 2017 gostili tradicionalni sprejem za preds inv2017predstavnike invalidskih organizacij. V imenu Zveze paraplegikov Slovenije so se sprejema udeležili Dane KastelicMirjam Kanalec in Barbara Slaček. Na sprejemu so bili tudi Julčka Kralj predsednica društva Vizija in članica DP jugozahodne Štajerske, podpredsednika ZŠIS-POK Gregor Gračner in Jakob Škantelj ter vodjapravne službe NSIOS Borut Sever, vsi trije člani DP ljubljanske pokrajine.
Med prebivalci Evropske unije je invalid vsak šesti, gibalno oviranih pa naj bi bilo kar 40 odstotkov. V Sloveniji ocenjujejo, da je med 160 in 170 tisoč invalidov, poleg teh pa še okoli 230.000 bolnikov z dolgotrajnimi boleznimi. V tem kontekstu je predsednik RS poudaril: »Pomembno je torej zavedanje, da je invalidna oseba enakopravni in enakovredni člen družbe, ki ima enake pravice kot vsi drugi, da sodeluje v družbi. Da bi se tako zavedanje okrepilo in temu prilagodilo tudi ravnanje družbe in držav, so Združeni narodi leta 1992 razglasili 3. december za mednarodni dan invalidov. Ne glede na to, da je potrebno ves čas živeti in delati tako, da se vsakemu invalidu omogoči socialna varnost, enakopraven položaj  in enake možnosti za njegovo samostojno življenje, osebni razvoj in sodelovanje v političnem, gospodarskem in družbenem življenju, je prav da se enkrat na leto tej temi še posebej posvetimo. Pogledamo naše dosežke in pomanjkljivosti in sprejmemo zaveze za naprej.
Letošnji dan invalidov poteka pod geslom: Preoblikovanje v trajnostno in prožno družbo za vse. Nove tehnologije, ki smo jim priča lahko prinesejo veliko olajšanje za nekatere invalide, medtem ko za druge lahko postane marsikaj prav zaradi novih tehnologij nedosegljivo. Dostopnost mora ostati tudi v prihodnje eden od ključnih ciljev in moderne tehnologije morajo to omogočiti.«
K besedi je pristopil še predsednik NSIOS Boris Šuštaršič in se predsednikom zahvalil za ponoven sprejem, pozdravil je predsednikovo izbrano izrazoslovje, ter izpostavil tri pereče teme, ki terjajo skupen dialog, države in invalidskih organizacij.
Z zasanjanim in hkrati energičnim igranjem na kitaro je monotonost srečanja razbila dijakinja Konservatorija za glasbo in balet Maja Kralj.


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd