+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

SPREJEM OB MEDNARODNEM DNEVU INVALIDOV

dp med dan inv1

FOTOGRAFIJE – Združeni narodi so oktobra 1992 z resolucijo razglasili 3. december za mednarodni dan invalidov. Pod geslom »Praznovanje dneva invalidov 2016«  te dp med dan inv1dni potekajo aktivnosti ob desetem, jubilejnem mednarodnem dnevu invalidov, odkar je leta 2006 Generalna skupščina Združenih narodov 13. decembra sprejela Konvencijo o pravicah invalidov in Izbirni protokol h Konvenciji o pravicah invalidov.
Ob tej priložnosti so, dva dni pred mednarodnim dnevom invalidov, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsednik vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar in predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez, v predsedniški palači sprejeli predstavnike invalidskih organizacij. Za Zvezo paraplegikov Slovenije so se dogodka udeležili predsednik Dane Kastelic, Barbara Slaček in Jože Globokar.
V imenu vseh treh predsednikov državnega vrha je predsednik Pahor nagovoril zbrane goste z besedami: »Vesel sem, da lahko spregovorim nekaj dp med dan inv2vzpodbudnih besed v luči dejstva, da je to tudi svečan dan in da lahko nanj pogledamo tudi z občutkom zadovoljstva in ponosa, saj je v marsikaterem pogledu Slovenija vključujoča družba tudi za invalide, ki predstavljate največjo manjšino, ne samo v naši sredini, ampak tudi globalno.
Zdi se mi, da lahko danes praznujemo ta svečani dogodek z nekim upanjem, optimizmom, ki je vedno neka dobra popotnica za prihodnost. V imenu nas treh kot gostiteljev sprejmite besede hvaležnosti vsem, ki skrbite za invalide, vsem tistim pa, ki pripadate tej manjšini, izraze trdnega sodelovanja in zavezništva z vami v reševanju vaših in naših problemov
«.
V imenu slovenskih invalidov in v imenu Nacionalnega sveta invalidskih organizacij se je predsednik Boris Šuštaršič zahvalil vsem trem predsednikom za povabilo in poudaril, da taki sprejemi ob mednarodnem dnevu invalidov nesporno prispevajo k pozitivnemu odnosu slovenske družbe do invalidov. Ob koncu govora pa je izrazil željo, da bi Slovenija napredovala v socialnem in gospodarskem smislu in da bomo tudi mi invalidi deležni tega napredka.
Družabni del dogodka je začinila Andreja Lazar, deklica z mnogimi talenti in Downovim sindromom. Delovna, disciplinirana in vztrajna Andreja nenehno razvija svoje talente na plesnem, baletnem in tudi glasbenem področju, saj jo flavta spremlja skozi življenje. Ima izreden čut za sočloveka, kar kaže tudi dejstvo, da je prostovoljka v vrtcu. Tokrat nam je predstavila ljubko baletno koreografijo Lucije Bizant, na glasbo Štirje letni časi, Zima, 2. stavek, Antonia Vivaldia.


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd