+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

DRUGO KOLO LIGE IN MEDNARODNI TURNIR

dp sahpon1

FOTOGRAFIJEDruštvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je 2. novembra 2016 v organizaciji Zveze paraplegikov pripravilo drugo kolo šahovske lige ZPS-Gradex in tradicionalni dp sahpon1novoletni mednarodni turnir. Šahisti so turnir posvetili tudi Mednarodnemu dnevu invalidov in občinskemu prazniku, ki ga Občina Dobrepolje praznuje 6. decembra. V prostorih Zavoda Prizma v Ponikvah se je za zmagovalni pokal občine pomerilo 38 šahistov iz petih pokrajinskih društev Zveze ter gostov iz Bosne in Hercegovine, med njimi pa tudi stanovalci Zavoda Prizma. Šahisti so v tej miselni igri tekmovali v posamični in ekipni ter moški in ženski konkurenci.
Tekmovanje je s pozdravnim nagovorom odprla Špela Selan, direktorica Posebnega socialno varstvenega zavoda Prizma, nato pa so se po sodnikovih navodilih in pravilih FM-FIDE pričeli boji na črno belih poljih. Šahistke in šahisti so po švicarskem sistemu odigrali sedem hitropoteznih krogov. Za razmišljanje in poteze v posamičnih partijah so imeli na voljo deset, težje gibalno ovirani tetraplegiki pa dvanajst minut.

Rezultati drugega kola lige ZPS-GRADEX
Ekipno – prvo mesto je osvojila ekipa DP Ljubljana (16), drugo DP Celje (13), tretje DP Murska sobota (9), četrto DP Novo mesto (7) in peto DP Maribor. Zadnji dve ekipi nista nastopili v polni postavi.
Posamično – prvo mesto je osvojil Edo Planinc – LJ (6.5), drugo Jakob Škantelj – LJ (5), tretje pa Igor Jeranko – CE (5).

dp sahpon2Na turnirju je v ekipni konkurenci slavila ekipa organizatorjev DP Ljubljana (16), druga je bila Prizma (13), tretja pa DP Celje (13).
V posamični konkurenci šahistk je pokal za prvo mesto osvojila Bojana Vukotić (BL), za drugo Anica Radej (SLO), za tretje pa Sefija Topolović (ZE).
V moški konkurenci šahistov je prvo mesto in pokal osvojil Edo Planinc (LJ) na drugo mesto se je zavihtel Momčilo Sopranič (BL), na tretje pa Halid Bajramović (ZE). Pokale so prejeli tudi najboljši trije šahisti  stanovalci doma – Marjan Gorjup, Leopold Hočevar in Anton Pirnat.
Ob razglasitvi rezultatov je udeležence turnirja nagovorila podpredsednica društva Mojca Burger in šahistkam in šahistom čestitala za športne boje in dosežene rezultate. Zahvalila se je vsem, ki so sodelovali pri organizaciji tega našega šahovskega srečanja, še posebej pa gostom iz BiH za mednarodno sodelovanje, županu Janezu Pavlinu in Občini Dobrepolje za podporo, Zavodu Prizma za gostoljubje in Zlatku Bernašku, ki je imel v rokah vse organizacijske niti.
Udeležence mednarodnega šahovskega srečanja je nagovoril tudi župan Občine Dobrepolje Janez Pavlin. Ob čestitkah za ekipne in posamične uvrstitve je podelil pokale občine in knjižne nagrade. Med njimi tudi pokale prijateljstva ekipam Banja Luka – Republika Srbska, Zenica – Zeniško Dobojski kanton in Brčko – Distrikt, na katerih je bil napis – SKUPAJ GRADIMO EU PRIHODNOST.
Vsem udeležencem turnirja se je v imenu gostitelja za sodelovanje zahvalila še direktorica Špela Selan. Tekmovanje je brez zapletov vodil arbiter Marko Jurič,  največje šahovsko srečanje pri nas pa sta podprli Občina Dobrepolje in Zveza paraplegikov Slovenije.

E: dpik.koper@gmail.com