+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

SPREJEM OB MEDNARODNEM DNEVU INVALIDOV 2013

predsednik

FOTOGRAFIJE – Predsednik republike Borut Pahor, predsednica vlade Alenka Bratušek in predsednik Državnega zbora Republike Slovenije Janko Veber, so letos 3. decembra ob Mednarodnem dnevu invalidov prvikrat skupaj sprejeli predstavnike invalidskih organizacij.
Predsednik nas je nagovoril v Veliki dvorani Predsedniške palače in najprej poudaril: »Vsakomur mora biti dana priložnost, da lahko razvije svoj talent!« Nato je v slovesnem nagovoru dodal, da imamo vsi ljudje enake pravice, prav pa je, da se večkrat in ne le na tak dan vprašamo, ali imamo vsi enake možnosti.
»Danes je dan, ko lahko ocenimo in izrečemo pripravljenost, da bomo glede tega storili vse, kar je v naši moči, da storimo korak naprej.« Po njegovem mnenju se žal, še vedno prepogosto srečujemo z izključevanjem in s predsodki. Zato je tak dan priložnost, da se vprašamo, vsak sam sebe in vsi skupaj, ali premoremo moč in ali imamo potencial, da ne glede na lastne težave stremimo k temu, da vsakomur nesebično omogočimo njegovo edinstvenost.predsednik
Predsednik je prepričan, da so invalidi navdih in vzor vsem tistim, ki se ne upajo ali nimajo dovolj poguma, da bi uresničili svoje sanje in razvili svoje talente. Zaradi invalidnosti so sicer prikrajšani, a dosegajo uspehe zaradi jeklene volje in nadčloveških naporov. Ob tem je izpostavil športnike, umetnike, študente in druge posameznike, ki nas opominjamo, da ne smemo obupati, da se moramo boriti za naše osebne in kolektivne sanje ter razviti vse naše talente. Še posebej pa je nagovoril »Nedotakljive«, izjemne, posebne in hrabre posameznike, ki so skozi fotografski objektiv odprli svoje srce in pokazali svoje lepoto na posebni fotografski razstavi.
Ob koncu se je predsednik republike zahvalil vsem, ki si prizadevajo za boljši položaj invalidov ter izrazil prepričanje, da lahko s tvornim sodelovanjem in v okviru realnih pogojev skupaj naredimo še več za največjo manjšino na svetu.

V imenu NSIOS je udeležence sprejema nagovoril predsednik Boris Šušteršič in med drugim poudaril: »Ker invalidi vedno delimo usodo ostalega prebivalstva ne tarnamo o pomanjkanju denarja zaradi finančno-ekonomske krize, temveč ugovarjamo temu, da ni pravega hotenja razpoložljive potenciale integrirati v smiselno celoto za doseganje večjih učinkov tistih javnih finančnih sredstev, ki vendarle so na razpolago.
Invalidi smo pogosto imenovani največja manjšina na svetu in podobno kot druge manjšine smo se morali tudi mi za svoje pravice in enakopraven položaj v družbi boriti. S ponosom ugotavljamo, da je bilo pri tem naše gibanje uspešno in da so se invalidske organizacije dokazale kot eden redkih družbenih podsistemov, ki se je uspel izogniti ponesrečenim tranzicijskim eksperimentom in privatizacijam. Premoženje ohranjamo, razvijamo in plemenitimo z novimi socialnimi programi. Toda pred nami je leto, ki ozaveščene invalide navdaja z veliko mero zaskrbljenosti in negotovosti.«
Sledila je skupinska fotografija in sproščen pogovor z našim političnim vrhom.

E: dpik.koper@gmail.com