+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

SREČANJE NA NOTRANJSKEM

Potreba po srečevanju, pogovoru, izmenjavi izkušenj in izobraževanju je narekovala srečanje, ki smo ga za naše člane Društva paraplegikov Istre in Krasa pripravili 12. avgusta 2022 na Notranjskem.

Srečanje je potekalo v Zavodu Ars Viva, kjer je v dvorani zavoda potekalo predavanje in okrogla miza na temo »Kaj nam je osebna asistenca prinesla?« Predavatelj Sašo Kronegger je izpostavil kar nekaj vidikov, ki spremljajo izvajanje osebne asistence. Glavni in najpomembnejši vidik je aktivnost in neodvisnost uporabnika. Če sprejmeš invalidnost in želiš živeti neodvisno, delaš stvari, kot jih delajo vsi, se izobražuješ in delaš v običajnem okolju, imaš družino, si aktiven tudi v družbenem okolju, imaš prostočasne aktivnosti. V praksi je tovrstne vključenosti invalidov v običajno življenje še zelo malo. Med vsemi deležniki v krogu izvajanja osebne asistence je pomembna komunikacija.  Komunikacija med uporabnikom in asistentom lahko poteka gladko, lahko pa prihaja do konstantnih konfliktov, ki večkrat vodijo v stresno delovno okolje in slabe odnose. Eden od glavnih ciljev izobraževanja je bila izboljšava komunikacije med uporabnikom in asistentom.

Na odprti diskusiji smo se pogovarjali o tematikah, ki jih bežno že vsi poznamo, a jih v veliki meri popolnoma ne razumemo. Po koncu glavnega dela izobraževanja je poteka odprta diskusija, kjer je lahko vsak udeleženec zastavi vprašanja, ki ga zanimajo, ali pa podal predlog za izboljšanje odnosov.

Pomembna vsebina nadaljevalnega usposabljanja je  bila neposredna, odkrita in odprta komunikacija, ki je veščina, ki nam pride prav v vseh odnosih, saj lažje postavljamo jasne meje in poskrbimo zase ter ne kršimo mej drugih. Posvečamo se še samozavesti, samospoštovanju, stilom navezanosti ter sedanji aktualni situaciji.

Sanja Ivić in Matjaž Tomažič, pa sta na koncu izpostavila probleme, ki se pojavljajo pri izvajanju osebne asistence.

Na dvorišču Zavoda Ars Viva je kuhar Mladen Orejaš – Miško postregel z celo palet ribjih jedi, ki smo jih ob druženju in izmenjavi izkušenj poskušali in degustirali.

 


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd