+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

SVET JE ZDRUŽENO TEKEL ZA EN CILJ

nw 1

nw 1Po vsem svetu se je 8. maja 2016 na 34 lokacijah v 203 državah točno ob istem času v tek pognalo 130.732 tekačev. Naj bo dan ali noč, sonce ali dež, vsi – rekreativci, profesionalni športniki in invalidi so tekli za en cilj – raziskovalnim projektom, ki iščejo zdravilo za poškodbe hrbtenjače. Letošnja udeležba v Sloveniji je bila rekordna, saj je bil tek razprodan in tako je preseglo številko tekačev iz prejšnjih dveh tekov. S Kongresnega trga v Ljubljani se je ob 13. uri v tek pognalo 3.000 tekačic in tekačev. Slovenska trasa Wings for Life World Run je vodila v smeri Kamniško Savinjskih Alp, mimo Domžal, Kamnika, Cerkelj na Gorenjskem in Smlednika.
Vnovična podpora predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki se je teka tudi letos udeležil predstavlja veliko spodbudo za organizacijsko ekipo in nedvomno je spodbudila še več ljudi, da so se udeležili tega globalnega teka. Predsednik se je “vdal”pri 24 km.
Tako za enimi kot drugimi se je natanko pol ure po startu odpeljalo zasledovalno vozilo (premikajoča se ciljna črta), ki ga je vozil štirikratni državni prvak v reliju Aleks Humar. Družbo mu je delal smučarski krosist Filip Flisar in skupaj sta s prehitevanjem tekače izločala iz tekmovanja dokler nista ostala med tekači in tekačicami najboljša.Tako je bilo na vseh lokacijah. In na koncu sta ostala le dva najboljša na svetu.
Fundacija Wings for Life (krila za življenje) je bila ustanovljena z namenom zbiranja donacij, ki so v celoti namenjene izključno obetavnim raziskovalnim projektom, ki nw 2iščejo zdravilo za poškodbe hrbtenjače. Wings for Life je neprofitna in kot taka odvisna od podpore in donacij za financiranje teh raziskav. Vsak udeleženec teka plača prijavnino in tako se zbirajo sredstva po vsem svetu, ki jih namenijo fundaciji, teh sredstev pa je vsako leto več. V dveh letih se je zbralo več kot sedem miljonov evrov, v letošnjem pa še dodatnih šest miljonov in pol.
Na svetu živi več kot 3.000.000 ljudi s poškodbe hrbtenjače, glavni zvrok pa so prometne nesreče, padci in različna obolenja.
Letošnji ambasadorji teka so bili: državni rekorder v maratonu in polmaratonu Roman Kejžar, večkratni zmagovalec dvojnega Ironmana Matej Markovič in člani pokrajinskih društev Zveze paraplegikov Slovenije – dvakratni paraolimpijec v alpskem smučanju Gal Jaklič, državna prvakinja v metu kopja in paraolimpijka Tanja Cerkvenik, Nino Batagelj, ki je pred leti utrpel poškodbo hrbtenice, in zlata paraolimpijka v namiznem tenisu Mateja Pintar.
nw 3Zmagovalec Wings for Life Slovenija je Vid Senica, ki je pretekel 64,58 km, najboljša tekačica pa Lucija Krkoč s 50,84 km. Na globalni ravni je v moški konkurenci zmagal Italjan Giorgio Calcaterra, ki je presegel magično mejo 88,44 km, v ženski konkurenci pa je slavila Japonka Kaori Yoshide z 65,71 km.
Med tekmovalci na invalidskih vozičkih sta najdaljšo razdaljo pretekla David Razboršek in Janez Hudej oba 17 km. Mateja Pintar je pretekla do 13 km, Nina Wabra Jakič 12 km, Gal Jakič pa je omagal pri 13 km.


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd