+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

TRETJI NA SP V CYBATHLONU

dp 12 vozic

dp 12 vozicV švicarskem Zürichu se je 8. oktobra odvilo prvo profesionalno mednarodno tekmovanje Cybathlon, namenjeno invalidom z motnjami gibanja. Udeleženci so tekmovali s pomočjo visokotehnoloških robotskih pripomočkov, ki so jih razvili raziskovalni inštituti, univerze oziroma podjetja. Tekmovali so v šestih disciplinah: robotski invalidski vozički, robotske proteze za roke, robotske proteze za spodnje ude, eksoskeleti, možganski vmesniki in funkcionalna električna stimulacija. Slovenska ekipa Avalanche, ki jo sestavljajo študenti in njihovi mentorji iz Laboratorija za robotiko Fakultete za elektrotehniko, Univerze v Ljubljani, je s svojim robotskim invalidskim vozičkom dosegla odlično tretje mesto.
dp 12 vozic1 Tekmovanje je bilo sestavljeno iz kvalifikacij ter finalnega dela. Ekipa Avalanche se je z zmago v svoji predtekmovalni skupini uvrstila v finale tekmovanja. V finalu so se pomerile ekipe iz Švice, Hongkonga, Japonske ter predstavniki iz Slovenije. Vse ekipe so uspešno premagale vse ovire, tako da je o končni razvrstitvi odločal čas. Ekipa Avalanche je s tretjim najboljšim časom tekmovanja osvojila bronasto medaljo. Uvrstitev na zmagovalni oder je pomenila uresničitev cilja, ki si ga je ekipa zadala pred dvema letoma ob najavi tekmovanja Cybathlon.
Za Team Avalanche je vozil paraplegik, študent Fakultete za elektrotehniko, Univerze v Ljubljani, član Društva paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja, Robi Bojanec, ki je postal paraplegik v prometni nesreči pri 12-tih letih. »Pomagati želim našim naslednikom in jim pokazati, da se vse da, samo če se hoče. »In da prav tako lahko narediš nekaj iz sebe, četudi si malo “drugačen,”« pravi Robi, ki ni (bil) samo voznik, temveč tudi član ekipe in je sodeloval pri izdelavi ter razvoju vozička.
Projekt Laboratorija za robotiko se je v Sloveniji rojeval in gradil dve leti in bil 6. decembra 2016 v okviru Tedna Univerze v Ljubljani na Fakulteti za elektrotehniko, predstavljen širši javnosti. Kot podporniki projekta smo se predstavitve udeležili tudi predstavniki Zveze paraplegikov Slovenije.
Ob predstavitvi projekta so na Fakulteti opravili še otvoritev prenovljenega vhoda in avle in seveda s svečanim programom obeležili Teden Univerze v Ljubljani.


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd