+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

VOJKO GAŠPERUT-SAMOSTOJNA RAZSTAVA OB JUBILEJU

Naš priznani slikar Vojko Gašperut – Gašper je 5. julija 2021 na predlog Instituta Jožef Štefan v njihovi galeriji ob svojem jubileju odprl samostojno retrospektivno razstavo. Na ogled je okrog 30 del njegovega skoraj 50 let dolgega ustvarjanja, ki jih je iz različnih ciklusov bogatega izbora slikarjevega opusa izbrala likovna kritičarka Nuša Podgornik. Prevladujejo dela akril na platno, nekaj je slik olje na platno, nekaj pa tudi grafik. Med njimi je seveda tudi kopija znamenite slike »Trave,« s katero se je Gašper v letu 2016 predstavil v prestižnem francoskem Louvru. Ljubitelji likovne umetnosti so si lahko ogledali: motive cvetja, solin in motive slikarjevega rodnega Breginjskega kota.
Interno odprtje razstave je zaradi danih razmer potekalo v parku instituta ob spomeniku Jožefa Štefana, kjer je bogato umetniško delo slikarja predstavila Nuša Podgornik. Med drugim je poudarila: »Predanost slikanju je zanj tako navdihujoča in pomembna, da ne mine dan, da ne bi ustvarjal. Prevladujoči realizem, ki mu je osnova trdna in zanesljiv slikarska risba se umika bolj lirični in ekspresivni maniri, sta v njegovi monografiji zapisala akademski slikar Dušan Lipovec in umetnostna zgodovinarka Polona Škodič. Čeprav je v Gašperutovih delih abstrakcija zastopana v manjšem obsegu, pa znotraj prevladujoče realistične podobe kljub vsemu opazimo tudi precej abstraktnih pasusov. Zlasti v ozadjih in detajlih, ki bi nas v izrezih in povečavah lahko nagovarjali tudi kot samostojne slike. Toliko svetlobe, toplote, veselja, radosti in občutij je v slikah, pa barvite in kontrastne sočnosti, dinamike, radoživosti in lepote, ki jo zaznamo v slehernem motivu, četudi je na sliki upodobljena le zapuščena hiša.«
Kulturni dogodek je s klaviaturo, pihali in tolkali popestril glasbenik in skladatelj Lado Jakša. V njegovi glasbi so spregovorile razstavljene slike. Ob predstavitvi priljubljenih Gašperutovih solin smo začutili valovanje in šumenje morja, utrip Istre, pa Banistre itd.
Ob zaključku se je avtor zahvalil vsem za obisk in odgovarjal na številna vprašanja, prisoten pa je bil tudi direktor instituta. Vojko Gašperut je član Likovne sekcije Zveze paraplegikov Slovenije in polnopravni član Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami.

VIR-ZPS


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd