+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

Z DRUŠTVOM DRUGI DOM ISTRA SMO SI OGLEDALI DOSTOPNOST DO MESTNE PLAŽE, IGRAL, STRANIŠČ V KOPRU

Z Društvom Drugi dom Istra kjer je predsednica G. Olga Franca, ki je tudi podžupanja mestne občine Kopra smo si v sredo  23. 6. 2021 ob 18. uri, na koprski mestni plaži ogledali prve aktivnosti projekta, ki ga sofinancira MO Koper preko javnega razpisa spodbujanja promocije zdravja:
»GIBAMO Z INVALIDI in STAREJŠIMI v mestu in na podeželju.
Se lahko KAKOVOSTNO GIBAMO IN RAZGIBAVAMO?«
S projektom želimo:
preveriti, v kolikšni meri javne površine v mestu in na podeželju MO Koper sledijo določilom konvencije ZN o pravicah invalidov, z neposrednim preverjanjem dostopnosti in obstoječih javnih površin (otroških igrišč in drugih površin za rekreacijo v mestu in na podeželju, možnost dostopa do morja in javnih ustanov v mestu);
preveriti uporabnost obstoječih javnih površin z neposredno izvedbo delavnic in demonstracij vadbe za ciljne populacije;
ozaveščati širšo javnost o pomenu gibanja in redne telesne dejavnost kot ene od najpomembnejših sestavin zdravega življenjskega sloga, ki omogoča druženje več generacij;
vzpodbuditi odločevalce, da v smislu zagotavljanja pravice enakih možnosti vseh ljudi, načrtujejo politike in sprejmejo ukrepe, ki omogočajo neodvisnost in enakovredno vključevanje ljudi z različnimi oviranostmi.
Pregledali smo:
Dostop za invalide in starejše na mestnem kopališču v Kopru
Otroško igrišče v mestu Koper
Prilagojenost javnih stranišč za invalide v Kopru
 
Zbrali smo vse predloge, pripombe in slikovno gradivo ter ugotovili, da mestna plaža v Kopru za invalide nima nobenega dostopa do morja, tudi infrastruktura za premikanje z invalidskimi vozički je dotrajana-precej je neravnin. 
Glede javnih stranišč na plaži je situacija boljša, saj sta na plaži dostopni kar dve urejeni in čisti stranišči za invalide.
Slabše je le z javnim straniščem v središču mesta (Taverna), kjer je vedno zaklenjeno, drugo javno stranišče pri mestni tržnici je pa zelo lepo urejeno za invalide in čisto.
Pohvala gre tudi za otroško igrišče nasproti banke San Paolo, kjer je narejena posebna gugalnica za invalidne otroke, kjer se lahko gugajo kar iz vozička.
Za zaključek je sledila še pogostitev vseh sodelujočih.
 

Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd