+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

30 % NIŽJI NEPREMIČNINSKI DAVEK

Tako kot za vinjete je Zveza paraplegikov Slovenije pri vladi opozorila tudi na nepremičninski davek. Aktivno smo sodelovali že v javni razpravi in opozarjali pristojno ministrstvo na diskriminacijo. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, smo z dopisom opozorili, da za normalno gibanje z invalidskim vozičkom v stanovanju potrebujemo 30 % več prostora. Enako razmerje je tudi v delovno bivalnih prostorih društev in Zveze. Ministrico dr. Anjo Kopač Mrak smo zaprosili za posredovanje in upoštevanje naših potreb pri sprejemanju Zakona o davku na nepremičnine. Obrazložitev je pripravil arhitekt Matjaž planinc, argumentirane pripombe pa smo v vednost poslali tudi predsednici vlade, finančnemu ministru, vodjem poslanskih skupin in NSIOS
Prizadevanje je rodilo sadove, saj je vlada je 17. oktobra ob potrditvi predloga Zakona o obdavčitvi nepremičnin naš predlog upoštevala.  Če bo po parlamentarni proseduri zakon sprejet, bomo uporabniki unvalidskih vozičkov plačevali 30 odstotkov manj davka. Kako bo s plačilom davka za delovno bivalne prostore, v katerih društva in Zveza izvajajo posebne socialne programe, pa še ni znano.

E: dpik.koper@gmail.com