+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

INVALID ŠPORTNIK LETA 2016

sleta

Športnika leta 2016 sta naša vrhunska strelca Veselka Pevec in Franček G. Tiršek, najboljša ekipa pa moška reprezentanca slepih in slabovidnih v kegljanju.sleta
FOTOGRAFIJEZveza za šport invalidov Slovenije-Paraolimpijski komite je letošnje sklepno dejanje pripravila 15. decembra 2016 v konferenčni dvorani Austria Trend hotela v Ljubljani. Na tradicionalni prireditvi – Invalid športnik leta 2016 so razglasili najboljšega športnika, najboljšo športnico in najboljšo ekipo. Podelili so tudi zlate, srebrne in bronaste znake. Zlate za medalje na paraolimpijskih igrah, srebrne za medalje na svetovnih prvenstvih, bronaste pa za medalje na evropskih prvenstvih. Priznanje so podelili tudi mladim perspektivnim športnikom in sodelavcem za dolgoletno, uspešno in požrtvovalno delo v športu invalidov.

Paraolimpijsko in tekmovalno leto 2016 je orisal predsednik ZŠIS-POK Damjan Lazar, nato pa je športnike, visoke goste in številne ljubitelje športa invalidov nagovorila slavnostna govornica in častna pokroviteljica dr. Maja Makovec Brenčič – ministrica za izobraževanje, znanost in šport. Zahvalila se je vsem športnikom invalidom, ki niso presegli in uresničili samo svojih ciljv, ampak tudi cilje Slovenije. Govorcem se je pridružil tudi generalni direktor Univerzitetnega rehabilitacijskega Inštituta RS – Soča mag. Robert Cugelj in med drugim omenil pomen športa za invalide ter sodelovanja z ZŠIS-POK.

V drugem delu glasbeno obarvane prireditve, ki jo je z izbranimi besedami vodila Sabina Gosenca, se je začela slovesna podelitev odličij in priznanj. Med dobitniki so bili tudi športniki paraplegiki in tetraplegiki, člani pokrajinskih društev Zveze paraplegikov Slovenije.
Bronasti znak
je prejel Matej Brajkovič, član DP Ljubljanske pokrajine za osvojeno bronasto medaljo na evropskem prvenstvu v biljardu v Avstriji. Matej je naš edini tekmovalec, ki na mednarodnih tekmovanjih osvaja medalje, vendar njegovem zgledu sledijo že številni igralci biljarda.
Srebrni znak je prejel paraplegik Skender Tošić za osvojeno prvo mesto v para-karateju na svetovnem prvenstvu v Avstriji. Skender je na letošnjem SP dobesedno pometel s konkurenco, saj je od vseh sodnikov v finalu dobil najvišjo možno oceno. Zasluge za medaljo ima tudi trener Peter Šircelj.
Zlati znak je prejela Veselka Pevec za osvojeno zlato paraolimpijsko medaljo z zračno puško stoje in paraolimpijski rekord. V Riu je naša šampionka ob pravem trenutku na strelskem nebu zasvetila kot meteor.
Zlati znak je prejel Franček Gorazd Tiršek za osvojeno srebrno paraolimpijsko medaljo z zračno puško stoje. Franček je srebrno paraolimpijsko medaljo osvojil že pred štirimi leti v Londonu,  je pa tudi nosilec kar nekaj prvih mest s tekmovanj v svetovnem pokalu.
V nadaljevanju je sledila podelitev priznanj za dva mlada perspektivna športnika. Eden izmed njiju je bil tudi naš mladi up in že odličen smučar Jernej Slivnik iz DP Gorenjske. Jernej ima status športnika državnega razreda in vse možnosti za napredek. Cilj – zimske paraolimpijske igre.
Priznanja so prejeli tudi sodelavci ZŠIS – Polona Sladič, mag. Franc Hočevar in prof. dr. Črt Marinček za dolgoletno strokovno in organizacijsko delo v športu invalidov.

Pred razglasitvijo najboljše ekipe, športnice in športnika, so se s predstavitvijo spomnili naših športnikov, ki so nastopili na prvih paraolimpijskih igrah davnega leta 1972 v Heidelbergu. Takrat so barve Jugoslavije zastopali: Pavla Sitar (zlata medalja v vožnji), Marja Šerbela, Jože Okoren (bronasta medalja v metu diska), Edo Cerkvenik, Branko Rupnik, Martin Gorenc, Marjan Peternelj in Zlatko Bernašek. Spremljali so jih: zdravnik in vodja odprave Črt Marinček, fizioterapevtka Alenka Primožič ter trenerja Aleš Vest in Peter Jakše. Ob tej priložnosti je prof.dr. Črt Marinček opisal dogodke iz naših prvih paraolimpijskih iger.

Za tem je nastopil trenutek razglasitve najboljših, ki so nas ob svojih nastopih še posebej razveselili.
Najboljša ekipa leta 2016 je moška reprezentanca slepih in slabovidnih v kegljanju za osvojeno prvo mesto na evropskem prvenstvu v Koprivnici na Hrvaškem.
Športnica leta 2016 je strelka Veselka Pevec – paraolimpijska zmagovalka, dobitnica zlate medalje in nosilka dveh paraolimpijskih rekordov. Zmagala je v močni konkurenci in po njeni zaslugi je v Riu zadonela slovenska himna. Veselko pa je 7. decembra 2016 doletele še posebna čast, ko je Pošta Slovenije izdala priložnostno znamko z njeno podobo. To je še en korak do izenačitve invalidnih in neinvalidnih športnikov. Kako močna osebnost je Veselka, je pokazala skozi življenje. Kot vzorna mati je tudi svojo hčerko usmerila v šport, Saša pa je tudi zelo uspešna študentka. Ob podelitvi naslova športnice leta se je Veselka zahvalila vsem, ki so sodelovali pri njeni športni karieri, še posebej pa Jožetu Okornu in Zlatku Bernašku, ki sta jo vpeljala na športno pot
Športnik leta 2016 je strelec Franček Gorazd Tiršek. Franček je laskavi naslov osvojil tretje leto zapored. Njegovo ime je že dolgo časa znano v športnih krogih in širši javnosti. Iz skoraj desetletnega nastopanja za reprezentanco Slovenije, se je vsako leto z vsakega velikega tekmovanja vračal s posamično ali ekipno medaljo. Na letošnjem najpomembnejšem tekmovanju, na Paraolimpijskih igrah v Rio de Janeiru je osvojil srebrno medaljo.
Za vrhunske rezultatov strelcev pa imata nedvomno veliko zaslug trenerka Polona Sladič in njen pomočnik Aleš Kosmač.

Odličja in priznanja so podeljevali: Dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport, mag. Robert Cugelj, generalni direktor URI–SOČA, Janez Slapar, predsednik Strelske zveze Slovenije, Dr. Boro Štrumbelj, generalni direktor Direktorata za šport pri MIZŠ, mag. prim. Rajmond Šavrin, vodja oddelka za paraplegijo v URI – SOČA, Janez Sodržnik, podpredsednik OKS  – Združenja športnih zvez, Dragica Bac, generalna direktorica Direktorata za invalide, vojne veterane in žrtve vojnega nasilja pri MDDSZ, Ernest Jazbinšek, dolgoletni predsednik in sekretar ZŠIS in Damijan Lazar, predsednik ZŠIS – POK.

Za velik korak k večji prepoznavnosti športa invalidov je poskrbela klasična televizija TIPK TV za gluhe in naglušne, ki je celotni dogodek posnela in ga še isti dan predvajala. Slovesno prireditev je obogatil kitarist in pevec Anže Gregorič, za fotografije pa je poskrbel Vid Ponikvar-Sportida.


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd