+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

RAZSTAVA – ČAROBNA SLOVENSKA ZIMA

FOTOGRAFIJEZaložba UNSU je 16. decembra 2016 v avli Salusa v Ljubljani pripravila tradicionalno prednovoletno razstavo na kateri razstavljajo polnopravni in pridruženi člani ter štipendisti 20161216 180951Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami. Slikarke in slikarji so svoja dela pripravili na temo – Čarobna slovenska zima.
Avtorje in razstavljena dela je predstavil umetnostni zgodovinar Jaka Racman in poudaril: »Glavna tema razstave je v ontološkem smislu čas; njegovo prerajanje, pretakanje, 20161216 174035prehajanje in nezadržno minevanje. Zima nosi vso to silno simboliko seboj in zimski čas je v marsičem na bežen pogled prav nenavaden izbor za slikarje.
Pomemben del umetniške vrednosti njihovih slik je tudi v tem, da pogledu v ničemer ne razkrivajo napornega, včasih zadnje moči jemajočega in zelo specifičnega načina slikanja (z usti ali nogami), ki jim zaradi hude gibalne oviranosti edini omogoča konvencionalno likovno izražanje. In vendar je tudi to navdihujoče preseganje omejitev telesa z veličino duha vedno znova soočeno z življenjem in krutimi peripetijami usode. S talentom, voljo in vztrajnostjo so dosegli zavidljiv umetniški nivo in mnogi bili za svoja dela že večkrat tudi nagrajeni.«

Slikarjem in številnim ljubiteljem likovne umetnosti je dobrodošlico zaželela predstavnica gostitelja Katarina Ivančič. Pripomnila je, da so v Salusu ponosni, ko v njihovih prostorih odpiramo že deseto jubilejno razstavo in veseli, da skupaj z založbo UNSU in njenimi likovniki, ki slikajo z usti ali nogami, pišemo, še eno zgodbo za dobro ljudi. »Dragi slikarji, hvala za privilegij, da delite z nami svoja pričevanja poguma, volje, vztrajnosti in optimizma,« je še dodala in odprla razstavo.
Družbi Salus in Založbi UNSU se je za gostoljubje in podporo v imenu slikarjev zahvalil slikar Vojko Gašperut-Gašper in vsem zaželel lepe in vesele praznike, glasbeni pridih pa je ob odprtju razstave s prazničnimi melodijami dodal Duo pianissimo – Tanja Pirc in Dejan Pogorelec.
V avli Salusa razstavljajo: Vojko Gašperut-Gašper, Benjamin Žnidaršič, Silvo Mehle, Angela Medved, Željko Vertelj, Roman Gruntar, Nevenka Gorjanc, Martina Pavlovič-Tina, Dragica Sušanj, Neja Zrimšek Žiger in Eric Pibernik. Na razstavi so tudi dela pokojnega slikarja Stojana Zafreda.


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd