+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

NOVA RAZSTAVA DRAGICE SUŠANJ

V gradu v Doljnem Zemonu ima novo saostojno razstavo naša slikarka z usti Dragica Sušanj, ki razstavlja svoja najnovejša dela. Otvoritev razstave je bila v petek, 17. septembra 2007. Razstava bo na ogled teden dni. Več o gradu v prilogi.

Na severovzhodni strani naselja stoji dobro ohranjen, toda po 2. sv. vojni precej predelan srednjeveški grad Zemon (Semenhof, Seml). Graščina je bila zgrajena v 17.stoletju, vendar takratnih arhitekturnih značilnosti skoraj ni več mogoče spoznati zaradi časa in obnove. Stavba ima v ozadju tudi grajski stolpič v obliki črke L, ki je zelo dobro viden. Kot vsak drugi grad ima tudi ta grajski vrt, ki je v poletnem času najlepši, seveda pa ni tako razkošen kot je bil za časa grofov.
Med lastniki se omenjajo plemiči Marastoniji, za njimi je leta 1740 omenjen baron Jakob Obersburg (grobnica v cerkvi Sv. Mihaela), leta 1804 pa so si ga z ženitvijo pridobili grofje Scriboni-Rossi. V lasti te rodbine in njihovih dedičev je bil do druge sv. vojne (nazadnje kot lovski dvorec), danes pa je njegova lastnica občina Ilirska Bistrica in so v njem štiri stanovanja.
V neposredni bližini grajskega stanovanjskega poslopja pa stoji danes tako imenovana dvorana. Stavba je bila najprej hlev, v katerem je imela grajska gospoda svoje konje. Po 2. sv. vojni so jo preuredili v prostor, kjer so se organizirali plesi, na katerem so igrali mnogi znani slovenski glasbeniki, ter gledališke igre, ki so jih igrali in režirali vaščani, združeni v Kulturno Društvo Grad. Za nekaj let je v vasi na žalost zamrlo zanimanje po kulturnih dejavnostih, vendar se je pred kratkim zopet zbral podmladek prejšnjih generacij in ponovno se je  registriralo Kulturno Društvo Grad.

 


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd