+386 (0)41 697 560
dpik.koper@gmail.com

OKROGLA MIZA, PODPIS MEMORANDUMA IN TISKOVNA KONFERENCA

PAcug-p

Zadnji dan delovnega srečanja v Pacugu, je gostiteljica – Zveza paraplegikov Slovenije v  dopoldanskih urah pripravila okroglo miza na temo – »Povezava Zvez paraplegikov na področju jugovzhodne Evrope in vključevanje v Evropsko Zvezo paraplegikov ESCIF«. Po PAcug-pnagovoru predsednika Zveze Daneta Kastelica sta predsednica skupščine ZPS Mirjam Kanalec in član Upravnega odbora ESCIF Jani Trdina predstavila celostno delovanje Evropske zveze paraplegikov (ESCIF). Od ureditve, sestave, namena, ciljev, do skupnih projektov in  interesov. Predstavitev je bila še posebej zanimiva za tiste udeležence katerih njihove organizacije še niso članice tega evropskega združenja.

PODPIS MEMORANDUMA
Osrednji dogodek delovnega srečanja predstavnikov in predsednikov invalidskih organizacij JV Evrope, ki združujejo paraplegike in tetraplegike, je bil slovesni podpis Memoranduma o mednarodnem sodelovanju. Ob pokroviteljstvu Ministrstva za zunanje zadeve in prisotnega ministra  Karla Erjavca ter piranskega župana Petra Bossmana so ga podpisali:
Zveza paraplegikov Slovenije – Dane Kastelic, predsednik;
Udruge paraplegičara i kvadriplegičara Hrvatske – Manda Knežević, predsednica;
Savez paraplegičara i kvadriplegičara Srbije – Mihailo Pajević, predsednik;
Unija paraplegičara i oboljelih od dječje paralize Bosne i Hercegovine – Elvira Bešlija, predsednica;
Savez udruženja paraplegičara Crne Gore – Nataša Borović, predsednica;
Nacionalniot sojuz na lica so telesen invaliditet na Makedonija – Mobilnost Makedonija – Brnimir Jovanovski, predsednik;
Shogata e Invalideve Para&Tetraplegijke te Shiperise – Albanija – Mybere Prizreni, predsednik;
Shoqates se Paraplegjikeve dhe paralizes se fëmijëve te Kosoves – Handi KOS – Afrim Maliqi, direktor.

Predsednik Zveze paraplegikov Dane Kastelic se je zahvalil za podporo pri organizaciji 1. mednarodnega srečanja in pripomnil: »Dejstvo je, da živimo in delamo na tem prostoru, ampak se medsebojno nismo poznali. In tu smo zaznali priložnost, da lahko nekaj storimo v dobro vseh prebivalcev, ki imamo enako invalidnost. Zato je po predhodnem posvetovanju s predstavniki organizirano to današnje srečanje. Zveza paraplegikov Slovenije je bila leta 2006 že soustanoviteljica Evropske zveze paraplegikov ESCIF in z današnjim dnem postaja tudi formalna pobudnica združevanja in koordiniranja Zvez para in tetraplegikov na območju JV Evrope oz. zahodnega Balkana.
Današnji podpis memoranduma o sodelovanju je lahko zgodovinski mejnik in vzor, kako lahko paraplegiki presežemo razmišljanja posameznih politikov iz območja katerega prihajamo in se zavedamo, da nam je sobivanje naša nadaljnja skupna pot v prihodnost. In ravno zaradi slednjega smo strnili vrste, saj gre za izboljšanje naše kvalitete življenja.«
Zgodovinski dogodek v Pacugu je podprla tudi predsednica Evropske zveze paraplegikov – ESCIF Jane Horsewell.

Sledila je še tiskovna konferenca, ki so jo sooblikovali minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, župan občine Piran Peter Bossman in predsednik Zveze paraplegikov Dane Kastelic. Širši javnosti so predstavili pomen podpisa Memoranduma o mednarodnem sodelovanju s katerim so se podpisnice zavezale k prizadevanju za medsebojno izmenjavo podatkov, izkušenj in dobrih praks, razvijanju medsebojnega sodelovanja na področju zdravstvenega in socialnega varstva, vzpostavitvi mreže izmenjav na kulturnem in športnem področju ter omogočanju vzajemne uporabe kapacitet v lasti ali upravljanju podpisnic za namene počitnikovanja, izobraževanja in rehabilitacije.
Predsednik Zveze Dane Kastelic, je poudaril, da je današnji podpis iztočnica, ki pomeni platformo za prihodnja podobna srečanja, k sodelovanju pa bomo povabili tudi druge države v regiji, kot so Grčija, Bolgarija, Romunija in Madžarska. Minister Karel Erjavec je pripomnil, da podpira različne oblike regionalnega sodelovanja in da lahko tovrstno povezovanje pomeni priložnost za črpanje evropskih sredstev za potrebe invalidov. Piranski župan Peter Bossman  pa je ocenil, da so se razmere za invalide v občini v zadnjih letih bistveno izboljšale, čeprav se še pojavljajo napake. Povedal pa je, da prav zdaj pripravljajo ureditev pešpoti med Piranom in Fieso.

 


Društvo paraplegikov Istre in Krasa - Associazione dei paraplegici d Istria e Carso
Vanganelska 008 F, 6000 KOPER
G: +386 (0)41 697 560
E: dpik.koper@gmail.com

TRR: 10100-0034623369
Banka Koper
Matična številka: 518942000
Davčna številka: 84790962

NAŠE PROGRAME FINANČNO PODPIRAJO NASLEDNJE OBČINE IN DRŽAVNE JAVNE USTANOVE:

mddszee

fihozps

grb kopergrb izolagrb pirangrb ilirska bistrica

grb postojnagrb sezanagrb komengrb divaca

grb pivkagrb hrpelje kozinagrb ankaran

 

SPONZORJI IN DONATORJI:

Logo lukakoperLogo zivetispristaniscem

Springer riders logojskd